Var har du medarbetarna på förändringsresan?

Var har du medarbetarna på förändringsresan?

Som ledare behöver du gå före, känna att medarbetarna står bakom dig i det som behöver göras. Ibland står de väldigt långt bakom, visar det sig. Det engagerade ledarskapet kräver koll på att alla verkligen hänger med.

atyahulbaxmmawff2nps

Som ledare behöver du gå före, känna att medarbetarna står bakom dig i det som behöver göras. Ibland står de väldigt långt bakom, visar det sig. Det engagerade ledarskapet kräver koll på att alla verkligen hänger med.

Tänk vad bra det är med metaforer! De skapar gemensamma mentala bilder och gör det lättare att förstå vad som ska ske när ni ska ut på en förändringsresa. Ja se där, ”resan” är kanske en av våra vanligaste metaforer.

”Fjällvandringen” är en annan sinnebild, som hjälper oss att förstå ledarskapets roll i ett förändringsarbete.

Tänk dig att hela företaget är ute på fjällvandring. Målet för vandringen är en hägrande bergstopp som alla bör kunna nå, men det kommer att kräva ansträngning och någon som visar vägen.

Ledningen är uppe på toppen framåt middagstid och kan pusta ut och njuta av den härliga utsikten.

Just då har många medarbetare fortfarande hela klättringen framför sig. De fick information om vandringen ganska sent och kom iväg betydligt senare än ledningen hade bestämt. De lägger dessutom en hel del energi på att sinsemellan diskutera vilken topp som ska nås och varför. Informationen om varför detta mål valts var bristfällig.

Ledningen har nu hämtat ny energi och upptäcker då att en fjälltopp en bit bort skulle vara ännu bättre att nå innan det är dags att slå sig till ro. Det är bara en dalgång mellan.

Glada över att ha sett den nya möjligheten, säkrar de att de medarbetare som kommit ifatt hänger på och så bär det av utför, ner i dalgången. Mot nästa topp!

De sista medarbetarna är nu halvvägs uppför den första toppen. Andfådda, med molande skavsår. De ser bara motlutet.

Ledningen är sedan länge bortom sikte.

Hur säkrar du att dina medarbetare hänger med och känner sig motiverade att göra det som krävs för fortsatt konkurrenskraft?

Stratvise arbetar med Affär och Människa. Alltid. För hur bra strategier du än tar fram, tar de dig knappast till målet om inte dina chefer och medarbetare är med på resan.

Vi på Stratvise vet hur du ökar motivation och minskar motstånd. Vi vet genom att själva ha arbetat länge som ledare. Och vi kan visa hur den senaste hjärnforskningen ger ytterligare tankemodeller, som ökar effekten av dina satsningar på utveckling och framgång.

För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies

Read More