Människor som använder AI kommer att ersätta människor som inte gör det

shutterstock_536824456

Artificiell intelligens står antagligen på många chefers agenda, om än inte högst upp. Hör du till dem som gärna sneglar år andra håll och hoppas att någon i närheten ska gå först så det blir lättare att följa efter?

Många chefer ställer sig positiva till AI och vad det kommer föra med sig. De flesta chefer tänker inte att intelligent teknologi ska kunna ersätta deras medarbetare. De kanske snarare tror att denna teknologi kommer att förstärka medarbetares förmågor och tillåta dem spendera mer tid med mer komplexa arbetsuppgifter.

Många medarbetare behöver övertygas om det. Det produceras idag mängder av rapporter om AI. Flera av dem har olika profetior om hur AI kommer att utvecklas. Många tror att en majoritet av kunder och medarbetare tror att AI snarare kommer ta deras jobb än att förstärka deras förmågor. Vissa forskare försöker lugna de oroade personerna och menar att det inte är troligt att intelligent teknologi helt kommer att ersätta människor inom den närmast framtiden. Det som är högst sannolikt är att människor som använder AI kommer att ersätta människor som inte gör det.

Oavsett var sanningen ligger är detta en utmaning som du som ledare kommer att behöva hantera. Enligt en rapport från Avanade (https://www.avanade.com/~/media/asset/research/intelligent-automation-global-study.pdf) bedömer ledare att det största hindret för att implementera AI redan idag, är det interna motståndet från just medarbetarna. Ledaren står alltså inför en stor utmaning för att få sina medarbetare att gå från ett ”människa vs maskin”-tankesätt till att se nyttan med att omfamna teknologin och bli en del av en förstärkt arbetsstyrka. Detta bör dock inte göras helt okritiskt.

För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies

Read More