I AI-omställningen behövs SCARF-modellen från hjärnforskningen

Scarf

Precis som alla andra transformationer innebär en omställning till AI förändringar för en organisation.

Precis som vid andra omställningar kommer det ofta med osäkerhet och innebär att både nya kunskaper och arbetssätt kommer krävas av medarbetarna. Det krävs förändringsledning för att utbilda medarbetare, förändra beteenden och organisationskultur.

SCARF-modellen är det perfekta verktyget att kombinera med förändringsledning, just för att den adresserar vår rädsla och osäkerhet i okända situationer. SCARF-modellen kommer från den moderna neurovetenskapen. Den hjälper oss ha koll på i vilka situationer som vår egen och medarbetarnas hjärnor riskerar att gå in i, flykt/fight/frys-läge. Då vi blir osäkra och rädda, tappar vi tillgången till vår normala förmåga att hantera förändring. Den förmågan behövs när samhället och jobbet förändras. Därför bör chefer och ledare använda SCARF-modellen för att undvika att generera onödig oro hos medarbetare.

Hur har du tänkt förbereda din organisation inför digitaliseringen och AI?

Vi på Stratvise hjälper organisationer att tillämpa förändringsledning, ofta i kombination för SCARF-modellen för att ge ledare och medarbetare bästa förutsättningar för att medverka i förändringar.

Varje år anordnar Stratvise Den Engagerade Ledarens Dag för att uppmärksamma alla engagerade ledare i Sverige. För att lyfta detta aktuella ämne firar Stratvise den 21 maj denna dag med temat AI och ledarskap, där många av dessa frågeställningar kommer lyftas. Det är en halvdag fylld av intressanta seminarier med experter på området och spännande diskussioner kring hur AI kommer påverka ledarskapet där man får möjlighet att både inspireras och lära sig av andra engagerade ledare. Mer om detta på ledarensdag.se

 

HUSET_HERO

För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies

Read More