Blir ledarskapet överflödigt?

shutterstock_767728489

Ett engagerat ledarskap kommer alltid att behövas, dels för att sätta organisationens gemensamma spelregler för medarbetare och intelligent teknologi, dels för att skapa förutsättningar för det autonoma arbete som kommer bedrivas.

Ledare i organisationer kommer att behöva tänka om när det gäller organisationsstrukturer.

Hierarkiska organisationer kan inte överleva i de flexibla och agila situationer som vi kommer att behöva hantera. Vi behöver kunna verka i mer tillfälliga strukturer och ha tydliga samverkansmodeller för detta.

Ett jobb kommer framöver inte längre att ses som en individuell produktionsfunktion utan snarare som en problemlösningsinsats i vilken människor samarbetar med att definiera problem, intelligenta maskiner hittar lösningen på problemen och människor godkänner lösningen alternativt sätter upp regelverk för vad som krävs för att maskinerna ska kunna besluta. Enligt Gartner ska Deep Learning och maskininlärning, två av de huvudsakliga AI-teknologierna, användas av de flesta företag inom två till fem år. Det innebär att det redan igår var hög tid för oss ledare att fundera på hur medarbetare och organisation kan förbereda sig för att börja använda AI och vad konsekvenserna blir för dem som blir ”lämnade kvar på stationen när tåget har gått”.

Hur kan vi ta höjd för och beskriva de etiska regler som behövs för att detta nya arbetssätt ska fungera?

Varje år anordnar Stratvise Den Engagerade Ledarens Dag för att uppmärksamma alla engagerade ledare i Sverige. För att lyfta detta aktuella ämne firar Stratvise den 21 maj denna dag med temat AI och ledarskap, där många av dessa frågeställningar kommer lyftas. Det är en halvdag fylld av intressanta seminarier med experter på området och spännande diskussioner kring hur AI kommer påverka ledarskapet där man fårmöjlighet att både inspireras och lära sig av andra engagerade ledare. Mer om detta på http://ledarensdag.se/

 

HUSET_HERO

För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies

Read More