3 skäl som hjälper dig att lyckas med förändring

Vill du få medarbetarna med dig? Förklara ännu en gång varför förändringen behövs, så lyckas du bättre!

 

Varför? Barnet frågar för att förstå och vill sätta saker i sammanhang. Som vuxna fortsätter vi att fråga Varför? Ibland inte så tydligt och högt, men var så säker att frågan ställs av dina medarbetare varje gång du som chef talar om en förändring, om att något nytt ska ske.

Vill du få medarbetarna med dig? Förklara ännu en gång varför förändringen behövs, så lyckas du bättre!

Här kommer tre viktiga skäl till varför frågan Varför behöver besvaras så många gånger – fler än man själv vill tro.

1. Vi är blockerade av vår egen oro första gången vi hör att något ska göras annorlunda. Förändring hotar vår strävan efter stabilitet, efter ett normaltillstånd där inget okänt hotar oss. När chefen talar om förändringsarbete, tänker vi genast på hur det ska gå för oss själva. Vår hjärna skapar inte sällan en bild av värsta tänkbara scenario, så länge ingen annan bild balanserar skräckbilden. Det vi hör om nya mål går i början in genom ena örat och ut genom det andra. För vi är alltför upptagna av att hantera vår egen rädsla för det okända, som hotar vår stabilitet.

2. Vi kommer olika snabbt till nyorientering och logisk bearbetning av informationen. Först när vi känner viss trygghet i vår egen roll kan vi ta till oss gruppens, sedan avdelningens och sist företagets perspektiv. Då sätts hjärnans System 2 (som nobelpristagaren Daniel Kahneman * kallar det) i arbete och börjar mer strukturerat bearbeta informationen. Vi tar till oss det nya arbetssättet olika snabbt.

3. En upprepad förklaring till varför det nya är nödvändigt skapar en ny trygghet. En upprepning av skälet skapar en ny stabilitet, en ledstång som vi kan hålla oss i, när vi successivt börjar orientera oss mot det nya målet. Och stabilitet är ju våra hjärnor programmerade att sträva efter.

Skulle vi kunna hoppa över den övergripande förklaringen i vår inledande kommunikation?

Nej. De övergripande skälen och sammanhanget bidrar till en förförståelse. Den sätter igång vår bearbetning av det nya. Ge dina medarbetare chans att tidigt börja ta till sig det som ska göras annorlunda!

När vi är redo att ta till oss det större perspektivet, har vi hjälp av att vi tidigare hört skälen beskrivas. Vi tar det snabbare till oss. Särskilt om beskrivningen tycks oss logisk och någorlunda attraktiv. Då har vi hjälp av hjärnans System 1 (som Kahneman* kallar det) att acceptera skälen för förändringen.

* Tänka, snabbt och långsamt, Daniel Kahneman, 2012

—————————————————————————————————————

För mer information kontakta oss på change2grow.

Kicki Molin, tfn 0709-95 70 15

Marianne Rudolfson, tfn 0704-66 32 93

Andris Zvejnieks, tfn 0706-55 55 47

Gunilla Keller, tfn 0735-31 11 11

För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies

Read More